divendres, 5 de juny del 2009

Torno a treballar amb el Gimp!

Per concloure amb l'assignatura i el bloc he treballat una imatge amb el programa Gimp que he trobat per Internet i m'ha resultat molt divertida.

Així, doncs, el que he fet és escalar la imatge amb el Gimp i després amb el mateix programa li he canviat els colors i la intensitat de la llum.

A que és "mono" el nen?

Fi de l'assignatura

Ja estem al juny i el primer curs a la universitat s'ha acabat, tot i que queden un quants exàmens per fer.

Sembla com si fos ahir quant vam iniciar les classes, tothom anava desorientat, no coneixíem a ningú...

El fet es que aquesta assignatura, noves tecnologies aplicades a l'educació, també se m'ha passat molt ràpida. Ha sigut una de les més divertides i dinàmiques on hem aprés a utilitzar programes i a fer coses noves. A diferència d'altres, hem tingut ben clars els objectius de l'assignatura i ha complit amb el seu horari (no com plàstica jeje).

En fi, estic molt satisfeta amb l'aprenentatge adquirit amb l'assignatura i la simpatia de la professora (i no es per fer la pilota!!).

Que vagin bé els exàmens i petoooons!!

divendres, 29 de maig del 2009

La ràdio i l'ús de documents sonors a l'escola

La ràdio i l'ús de documents sonors a l'escola és el treball que hem realitzat nosaltres quatre: Lorena Gómez, Marina Morte, Sheila Barbudo i jo :P

Ens hem centrat en l'estudi de la ràdio i l’ús de documents sonors a l’escola mitjançant diversos apartats: possibilitat de tractament d'àudio a l'ordinador, diferencies entre àudio analògic i digital, editors d'àudio, aplicació de la ràdio a l'escola, biblioteca de sons, material didàctic, formats de sons, com es fa la ràdio a l'escola i llenguatge de la ràdio.

El que més m'ha sorprès és la forta utilització de la ràdio a l’escola. Potser perquè no era conscient de que aquesta eina fos tant important i es tingués tan en compte en aquest àmbit de l'educació. La ràdio i l'ús de documents sonors a les escoles avarca molts aspectes amb els que es poden arribar a treballa com la llengua escrita i parlada, l'elaboració de guions, aprendre a parlar en públic, perdre la por i ser més segur d'un mateix, entre d'altres.

El que més m'ha agradat de tot ha sigut la part pràctica, és a dir, la presentació del treball a la resta de companyes. Vam fer un vídeo on sortim fent ràdio i explicant les parts més importants del treball. Després d'explicar aquestes parts la presentadora de la ràdio connecta amb una escola que fan ús d'aquest recurs, però abans d'això posem uns anuncis molt divertits. Finalment, posem les tomes falses. Ens ho vam passar genial fent el vídeo.

Per concloure dir que ha sigut un treball molt dinàmic i divertit. Hem aprés molt sobre aquest recurs i sobre aspectes importants que desconeixíem.




El Jclic

Els dies 16 i 17 d'abril vam treballar amb el programa Jclic. Vam estar explorant una mica com funciona i després vam crear dues activitats en grup.

Abans de res vam descarregar el programa Jclic a l'ordinador mitjançant la seva pàgina web. No obstant hi ha una altre alternativa que és obrir el programa Jclic amb l'applet des de la mateixa pàgina web. Amb aquesta opció podem fer ús del Jclic sense que aquest hagi d'estar instal·lat.

Un cop tenim el Jclic ens descarreguem el Jclic author de la mateixa pàgina web. Llavors ,obrim el Jclic author i comencem a crear l'activitat. Per tal de fer-la seguim els següents passos:

1. Pensar quina activitat farem, tenint present l'edat dels nens.
2. Un cop fixat l'objectiu i l'activitat, anem a fitxer i seleccionem l'opció que diu “nou projecte”.

3. Apareix un formulari per posar el títol de l'activitat, la descripció, l'autor, al nivell que està destinada, les àrees que toca, l'idioma, la interfície, el so, etc. Nosaltres no ens dedicarem massa estona en aquest apartat, així que fiquem el títol de l'activitat i una petita descripció de l'activitat. 3. Després anem a l'opció "mediateca" i afegim les imatges i sons que utilitzarem a l'activitat, ja que si no es guarden quan obrim el programa en un altre ordinador no es veuran.
4. Fem clic on posa "activitats". Aquí apareixen totes les possibles activitats que podem utilitzar per crear la nostra.
6. A "missatges" posem una breu descripció del que s'ha de fer i al final de l'activitat fiquem una felicitació com molt bé o perfecte o continua així...
7. A "plafó" organitzem l'activitat, fiquem un text, imatges i els colors perquè sigui més divertit.
8. Un cop tenim l'activitat feta li donem al "play" per provar com queda.
9. Quan l'activitat ens agrada i veiem que tot es correcte la desem a fitxer.
10.Quan volgem fer ús de l'activitat no caldrà ficar-se al Jclic author, sinó que ja es pot fer des del programa Jclic.

Les activitat que vam fer nosaltres estan relacionades amb les parts de la casa. Vam fer una activitat d'associació on a una banda sortien diferents parts de la casa (cuina, bany, habitació...) i a l'altre els seus complements (raspall de dents, cullera, llit...). L'altre activitat que vam realitzar va ser un puzle d'una casa on es veuen les diferents parts que té una casa.

dijous, 16 d’abril del 2009

El semàfor

Aquí teniu el nostre vídeo!

Les creadores d'aquest som: la Lorena Gómez, la Marina Morte, la Sheila Barbudo i la Elizabeth Hidalgo, és a dir, jo.

Abans de començar a fer res, vam estar parlant un dia sobre el tema del vídeo. Així, parlant i parlant, vam arribar a la conclusió de fer l'educació vial i, més concretament, creuar el carrer amb semàfor. Vam tenir la idea de estructurar el vídeo en dues parts, és a dir, la primera part que seria el semàfor verd i la segona el semàfor vermell. Un cop pensada la estructura del vídeo vam cercar imatges de color verd i altres de color vermell per relacionar-les amb els semàfors. Així, al principi del vídeo apareixen fotos de color verd en relació al semàfor verd que, més endavant, surt la imatge del semàfor y la gravació creuant el carrer. Tanmateix amb el semàfor vermell: surten imatges de color vermell i desprès la fotografia del semàfor vermell i la gravació aturades a la vorera, sense creuar el carrer. Per explicar el que hem de fer quan el semàfor de vianants està verd i/o vermell vam fer ús d'una cançó creada i gravada per nosaltres. El ritme de la cançó és extreta de la pel·lícula El Rey león.

Doncs bé, un cop treballades les imatges i gravada la cançó i el vídeo vam treballar amb el programa windows movie maker. Aquí ho vam ajuntar tot i vam ficar efectes al vídeo.

Sembla tot molt ben organitzat i tal, però no. Ens vam dur una sorpresa perquè al ficar els efectes al vídeo tot es va modificar: el que teòricament anava lent es va canviar i es va posar massa ràpid i el que anava ràpid es va posar massa lent. Vam intentar tornar-ho a fer de nou, però vam tindre un problema: la targeta de la càmera ens la van robar a la sala d'ordinadors de la universitat. Si si, sembla una pel·lícula fantàstica, però és la veritat.

Com era d'esperar hem tornat a repetir el treball. Hem tornat a cercar imatges, ens hem gravat creuant el carrer i aturades a la vorera... Sort que la cançó estava guardada amb un altre lloc! Hem fet petites modificacions amb l'estructura del vídeo perquè ens agrada més. Ara, al principi del vídeo surten les imatges en verd, deprès la imatge del semàfor, la grabació creuant el carrer varies vegades i desprès molts tipus de semàfors verd. Tanmateix amb el semàfor vermell i, finalment, surten moltes imatges de semàfors verds i moltes vegades creuant el carrer correctament, és a dir, mirant a un costat i a un altre.

Doncs bé, tot i que hem tingut força complicacions amb el procés de realització i amb el resultat final, esperem que us agradi molt el vídeo final.

Petooons noies!!!




dilluns, 23 de març del 2009

Fem un índex amb el word

En aquesta sessió hem après a fer un índex al mateix document on treballem.

Abans de tot hem de posar dues pàgines en blanc davant del treball, una per la portada i l’altre per l’índex. Per fer això hem de col·locar-nos, amb el cursor, al principi del treball/document i fer: disseny de pàgina i pàgina de salto. Un cop hem posat les pàgines al davant, fiquem a la primera la portada i a la segona pàgina l’índex. Desprès seleccionem tots els títols que hi han al treball i els fiquem com a títol 1. Si tenim subtítols els fiquem com a títol 2 i així successivament (títol 3, títol 4, etc.). Desprès anem a referències, taula de continguts i insertar taula de continguts. Aquí ens apareixeran diferents estils d’índex i nosaltres escollirem el que més ens agradi. Un cop fets tots aquests passos ja tindrem l’índex ordenat amb els seus apartats, subapartats i la pàgina corresponent. Si no ens agrada l’estil dels títols anem a títol 1, títol 2 , etc. i els modifiquem.

Si actualitzem el treball i volem actualitzar l’índex hem de seleccionar-ho i amb el botó dret del mouse anar a actualitzar campos.

Quan ja tenim l’índex, només ens queda numerar les pàgines. Anem a insertar, número de pàgina. Veurem que la portada també està numerada. Per treure o fer desaparèixer aquest número hem de fer diferents seccions. Així, posem el cursor al final de l’índex i anem a disseny de pàgina i salto de pàgina. Anem a la portada, seleccionem el número i l’esborrem.

dimarts, 10 de març del 2009

Audacity

La setmana del 2 al 6 de març hem estat treballant amb un nou programa, l'audacity. Aquest és un programa que serveix per a manipular música.

Hem organitzat petits grups, d'entre 3 i 5 persones. Cada grup escollia una frase o una lletra d'una cançó i desprès cada membre del grup gravava una part. Un cop hem gravat la nostra petita part el guardem al fitxer estàndard de música (wav) i el pujem al blink (arxius so). Desprès, amb l'audacity, obrim totes les parts del nostre grup. Un cop obertes totes les parts hem d'amplificar-ho perquè cada part soni amb la mateixa intensitat (efecte/amplificar/permitir clipping/acceptar). A continuació, retallem els trossos que ens sobra (al principi i al final) amb la icona de les tisores. Per treballar una part cal posar en silenci les altres, per tal de no escoltar-ho tot a la vegada. Per acabar, traslladem cada part amb una icona que són dues fletxes. Així, escoltarem tot seguit.

A la sessió de divendres vam treballar una icona que són dos triangles i al mig un punt. Això ens permet disminuir i augmentar progressivament el to de la música. Vam agafar una cançó qualsevol i entre la disminució i l'augment vam ficar la nostre gravació.

dilluns, 2 de març del 2009

L'ús dels blogs en l'àmbit educatiu

Com tots sabem el món de les noves tecnologies ha anat evolucionant molt durant aquests últims anys. Tant és així que fins i tot s'han convertit en eines imprescindibles per a la societat.

Anna Pérez, mestra d'educació infantil i primària, formadora del departament d'educació, membre de l'equip coordinador d'una xarxa educativa i autora del blog "Els blogs a l'escola", ens explica la importància dels blocs en l'àmbit educatiu, és a dir, l'escola.

Un blog ens ajuda a observar, recollir informació, reflexionar i interpretar tot allò que ens envolta i hem observat. A més a més ens permet conèixer i posar-nos en contacte amb diversa gent de diferents llocs i edats.

Fins ara estàvem acostumats a llegir, però ara a més de ser lectors hem passat a ser capaços de crear contingut (tant mestras/es com alumnes).

És molt més interessant, per a un nen/a, escriure en un blog on sap que el seu missatge serà llegit per molta gent que no fer una redacció per a la mestra/e. Nosaltres escrivim per ser llegits.
Així, es treballa la llengua escrita al 100%. Són els mateixos nens/es els que s'interessen perquè el seu text no tingui faltes.

divendres, 27 de febrer del 2009

Tractament d'una imatgte amb el GIMP

En la sessió del divendres 27/02/09 hem fet unes petites pinzellades sobre què és la digitalització i hem fet ús del GIMP.

La digitalització és un procés que converteix la informació en seqüències numèriques. Aquesta seqüència numèrica de "0" i "1" (codi binari) representa la imatge de tal manera que desprès es pugui reproduir de nou en una pantalla. Així, aquesta imatge podrà ser tractada per un ordinador.

El GIMP és un programa que serveix per a retocar imatges fotogràfiques. A continuació explicaré els passos que hem seguit per tractar una imatge:
a) Fer-se una fotografia amb una càmera digital i copiar l'arxiu de la targeta de la càmera a l'ordinador.
b) Obrir l'arxiu de la fotografia amb el GIMP i observar la seva mida.
c) Retallar la imatge.
d) Escalar la imatge. Això vol dir que reduïm el nombre de píxels tant d'alçada com d'amplada.
e) Desar l'arxiu retocat i penjar-ho a la presentació del nostre blog.

dijous, 26 de febrer del 2009

Presentació

Hola noies!!

Sóc la Elizabeth de primer d'educació infantil, URL.
És la primera vegada que faig un blog i no tinc massa clar de com funciona tot això, però segur que amb la pràctica tot serà molt més fàcil.
Espero que ens vagi molt bé aquesta nova assignatura que se'ns planteja (Noves Tecnologies Aplicades a l'Educació) i aprenguem molt.

Molta sort i petoOons!!