dilluns, 23 de març del 2009

Fem un índex amb el word

En aquesta sessió hem après a fer un índex al mateix document on treballem.

Abans de tot hem de posar dues pàgines en blanc davant del treball, una per la portada i l’altre per l’índex. Per fer això hem de col·locar-nos, amb el cursor, al principi del treball/document i fer: disseny de pàgina i pàgina de salto. Un cop hem posat les pàgines al davant, fiquem a la primera la portada i a la segona pàgina l’índex. Desprès seleccionem tots els títols que hi han al treball i els fiquem com a títol 1. Si tenim subtítols els fiquem com a títol 2 i així successivament (títol 3, títol 4, etc.). Desprès anem a referències, taula de continguts i insertar taula de continguts. Aquí ens apareixeran diferents estils d’índex i nosaltres escollirem el que més ens agradi. Un cop fets tots aquests passos ja tindrem l’índex ordenat amb els seus apartats, subapartats i la pàgina corresponent. Si no ens agrada l’estil dels títols anem a títol 1, títol 2 , etc. i els modifiquem.

Si actualitzem el treball i volem actualitzar l’índex hem de seleccionar-ho i amb el botó dret del mouse anar a actualitzar campos.

Quan ja tenim l’índex, només ens queda numerar les pàgines. Anem a insertar, número de pàgina. Veurem que la portada també està numerada. Per treure o fer desaparèixer aquest número hem de fer diferents seccions. Així, posem el cursor al final de l’índex i anem a disseny de pàgina i salto de pàgina. Anem a la portada, seleccionem el número i l’esborrem.

dimarts, 10 de març del 2009

Audacity

La setmana del 2 al 6 de març hem estat treballant amb un nou programa, l'audacity. Aquest és un programa que serveix per a manipular música.

Hem organitzat petits grups, d'entre 3 i 5 persones. Cada grup escollia una frase o una lletra d'una cançó i desprès cada membre del grup gravava una part. Un cop hem gravat la nostra petita part el guardem al fitxer estàndard de música (wav) i el pujem al blink (arxius so). Desprès, amb l'audacity, obrim totes les parts del nostre grup. Un cop obertes totes les parts hem d'amplificar-ho perquè cada part soni amb la mateixa intensitat (efecte/amplificar/permitir clipping/acceptar). A continuació, retallem els trossos que ens sobra (al principi i al final) amb la icona de les tisores. Per treballar una part cal posar en silenci les altres, per tal de no escoltar-ho tot a la vegada. Per acabar, traslladem cada part amb una icona que són dues fletxes. Així, escoltarem tot seguit.

A la sessió de divendres vam treballar una icona que són dos triangles i al mig un punt. Això ens permet disminuir i augmentar progressivament el to de la música. Vam agafar una cançó qualsevol i entre la disminució i l'augment vam ficar la nostre gravació.

dilluns, 2 de març del 2009

L'ús dels blogs en l'àmbit educatiu

Com tots sabem el món de les noves tecnologies ha anat evolucionant molt durant aquests últims anys. Tant és així que fins i tot s'han convertit en eines imprescindibles per a la societat.

Anna Pérez, mestra d'educació infantil i primària, formadora del departament d'educació, membre de l'equip coordinador d'una xarxa educativa i autora del blog "Els blogs a l'escola", ens explica la importància dels blocs en l'àmbit educatiu, és a dir, l'escola.

Un blog ens ajuda a observar, recollir informació, reflexionar i interpretar tot allò que ens envolta i hem observat. A més a més ens permet conèixer i posar-nos en contacte amb diversa gent de diferents llocs i edats.

Fins ara estàvem acostumats a llegir, però ara a més de ser lectors hem passat a ser capaços de crear contingut (tant mestras/es com alumnes).

És molt més interessant, per a un nen/a, escriure en un blog on sap que el seu missatge serà llegit per molta gent que no fer una redacció per a la mestra/e. Nosaltres escrivim per ser llegits.
Així, es treballa la llengua escrita al 100%. Són els mateixos nens/es els que s'interessen perquè el seu text no tingui faltes.