divendres, 29 de maig del 2009

La ràdio i l'ús de documents sonors a l'escola

La ràdio i l'ús de documents sonors a l'escola és el treball que hem realitzat nosaltres quatre: Lorena Gómez, Marina Morte, Sheila Barbudo i jo :P

Ens hem centrat en l'estudi de la ràdio i l’ús de documents sonors a l’escola mitjançant diversos apartats: possibilitat de tractament d'àudio a l'ordinador, diferencies entre àudio analògic i digital, editors d'àudio, aplicació de la ràdio a l'escola, biblioteca de sons, material didàctic, formats de sons, com es fa la ràdio a l'escola i llenguatge de la ràdio.

El que més m'ha sorprès és la forta utilització de la ràdio a l’escola. Potser perquè no era conscient de que aquesta eina fos tant important i es tingués tan en compte en aquest àmbit de l'educació. La ràdio i l'ús de documents sonors a les escoles avarca molts aspectes amb els que es poden arribar a treballa com la llengua escrita i parlada, l'elaboració de guions, aprendre a parlar en públic, perdre la por i ser més segur d'un mateix, entre d'altres.

El que més m'ha agradat de tot ha sigut la part pràctica, és a dir, la presentació del treball a la resta de companyes. Vam fer un vídeo on sortim fent ràdio i explicant les parts més importants del treball. Després d'explicar aquestes parts la presentadora de la ràdio connecta amb una escola que fan ús d'aquest recurs, però abans d'això posem uns anuncis molt divertits. Finalment, posem les tomes falses. Ens ho vam passar genial fent el vídeo.

Per concloure dir que ha sigut un treball molt dinàmic i divertit. Hem aprés molt sobre aquest recurs i sobre aspectes importants que desconeixíem.




El Jclic

Els dies 16 i 17 d'abril vam treballar amb el programa Jclic. Vam estar explorant una mica com funciona i després vam crear dues activitats en grup.

Abans de res vam descarregar el programa Jclic a l'ordinador mitjançant la seva pàgina web. No obstant hi ha una altre alternativa que és obrir el programa Jclic amb l'applet des de la mateixa pàgina web. Amb aquesta opció podem fer ús del Jclic sense que aquest hagi d'estar instal·lat.

Un cop tenim el Jclic ens descarreguem el Jclic author de la mateixa pàgina web. Llavors ,obrim el Jclic author i comencem a crear l'activitat. Per tal de fer-la seguim els següents passos:

1. Pensar quina activitat farem, tenint present l'edat dels nens.
2. Un cop fixat l'objectiu i l'activitat, anem a fitxer i seleccionem l'opció que diu “nou projecte”.

3. Apareix un formulari per posar el títol de l'activitat, la descripció, l'autor, al nivell que està destinada, les àrees que toca, l'idioma, la interfície, el so, etc. Nosaltres no ens dedicarem massa estona en aquest apartat, així que fiquem el títol de l'activitat i una petita descripció de l'activitat. 3. Després anem a l'opció "mediateca" i afegim les imatges i sons que utilitzarem a l'activitat, ja que si no es guarden quan obrim el programa en un altre ordinador no es veuran.
4. Fem clic on posa "activitats". Aquí apareixen totes les possibles activitats que podem utilitzar per crear la nostra.
6. A "missatges" posem una breu descripció del que s'ha de fer i al final de l'activitat fiquem una felicitació com molt bé o perfecte o continua així...
7. A "plafó" organitzem l'activitat, fiquem un text, imatges i els colors perquè sigui més divertit.
8. Un cop tenim l'activitat feta li donem al "play" per provar com queda.
9. Quan l'activitat ens agrada i veiem que tot es correcte la desem a fitxer.
10.Quan volgem fer ús de l'activitat no caldrà ficar-se al Jclic author, sinó que ja es pot fer des del programa Jclic.

Les activitat que vam fer nosaltres estan relacionades amb les parts de la casa. Vam fer una activitat d'associació on a una banda sortien diferents parts de la casa (cuina, bany, habitació...) i a l'altre els seus complements (raspall de dents, cullera, llit...). L'altre activitat que vam realitzar va ser un puzle d'una casa on es veuen les diferents parts que té una casa.